První kolo 10.roč. – Hubené s překvapením

Milí přátelé
Jak víte z mého stálého opakování, první kolo je nepovinné, ale výrazně doporučené.
Dost lidí se řídilo první polovinou tohoto tvrzení a tak se nás v tomto jubilejním ročníku mnoho nesešlo.
Dívky z Malostranského gymnázia Žeňa a Jana si přišli pro rady jak na stavbu. Klobouk dolů před jejich zájmem a jestli 12. května přijdou s hotovým motorkem budou hrdinky, protože jejich technická výbava je velice úsporná.
Kuba Dvořák a Fanda Bouček z Panské nad svým motorkem nakonec jásali překvapením, ale jejich motorek s 389 ot/min má ještě hodně rezerv.
Další dva motory přivezli se zájezdem dívky z třetího ročníku gymnázia z Antwerp. Jejich tvůrci – týmy chlapců druhého ročníku přijedou jistě za rok, možná je škola pošle již na květnové kolo.
Tým ALFA slušně zabodoval s 509 ot/min. Jejich motorek je na útržku videa, při němž došla karta.
Tým BETA dosáhl základního standardu 327 ot/min
Do druhého kola přivezou a nebo pošlou třetí motor týmu GAMA
Následující den nečekaně dorazila do muzea výprava z SPŠ Hradce Králového se svými pěknými a vylepšenými motory. Čtvrteční termín druhého kola je zmátl a tak první kolo pokračovalo i ve čtvrtek 14.4. Zkušení soutěžící Šimon Svoboda a Martin Voltr v první jízdě zabodovali se 763 ot/min a do druhého rozběhu načerpali originálně jednoduchým způsobem Helium. A motorek se rozdivočel na 1249ot/min. A tyto otáčky zůstávají velikou výzvou pro druhé kolo.
Jejich spolužák Radek Joneš pak zaznamenal solidních 337 a 547 ot/min
Milí přátelé
Ve čtvrtek 12.5. nás čeká jubilejní, desáté finále této soutěže šikovných rukou a chytrých hlav.
Kromě pěkných odměn budou na startu vystaveny originální Stirlingovy motory a poznámky k výročí tohoto pozoruhodného vynálezu pátera Roberta Stirlinga. Od jeho patentu uplynulo letos právě 200 let.
Pojďme my všichni, kterým se motorek potichu rozběhl pod rukama, vzdát hold tomuto tvůrci, jehož vynález nás už deset let skvěle obohacuje.
A zde je krátké ale působivé video o životě Roberta Stirlinga, o jeho vynálezu a jeho významu pro nás i budoucnost.
Prosím všechny z Vás, kteří máte motorek rozpracovaný o jeho dokončení a těším se na Vás 12.5. v NTM.
A ještě znovu oslovuji všechny z Vás, kteří se mohou zařadit do nové kategorie OSTATNÍ – třeba absolventi se zaprášeným motorkem. Oprašte jej, oživte a vylepšete a přijďte si připomenout živou atmosféru soutěže.
A nakonec připomínám též nedávno vypsanou, novou, NEPOVINNOU disciplínu – NÍZKOTEPLOTNÍ STIRLING – Váš vlastní výrobek jakýchkoliv rozměrů, který poběží buď nad plamenem svíčky, nebo na hrnku s vařící vodou.
Na viděnou se těší
Jiří Toman

17 thoughts on “První kolo 10.roč. – Hubené s překvapením

Leave a Reply

Your email address will not be published.