První kolo STIRLINGŮ se blíží

POVZBUZENÍ + RADA + MOTIVACE
Milí přátelé
Jako vždy Vás chci povzbudit, zejména ty, kteří jsou v soutěži noví. Motorek je hotový a netočí se.
A nebo na něco nemůžete přijít, jak to udělat.
1) Upozorňuji na anglickou stránku tohoto blogu “Make your Stirling Engine Yourself” – psanou pro belgické gymnazisty, kteří se letos soutěže zúčastní – tam jsem popsal hodně podrobný postup, jak udělat základní verzi motorku, tam můžete nahlédnout. Technická angličtina není těžká.
2) Máte-li hotový motorek a netočí-li se je nejpravděpodobnéji na vině buď tření – s citem odstraňte veškeré drhnutí, nebo netěsnost – potom vložte motorek na chvíli do lednice a do hrnce připravte teplou vodu. Pak vložte motorek do vody – až do půlky skleněného válce a sledujte, odkud jdou bubliny.
A ještě jedna rada před startem: Při opravování mých Stirlingů jsem získal výbornou zkušenost s pístem a vodítkem z TEFLONU. Má vynikající kluzné vlastnosti (ale vodítko se obtížně lepí a chce speciální lepidlo pro obtížné plasty CEYS )
EXTRA MOTIVACE
Letošní vítěze čeká mimořádná odměna: BUDOU PILOTOVAT BOEING 737
v trenažeru letošní zúčastněné školy – SOU Civilního letectví. A to bude stát za to úsilí pohrát si s designem, vymyslet něco extra, vytvořit zajímavý pohon. V otáčkách se můžete stát vítězi už v prvém kole.
Ale samozřejmě, vítězem sám nad sebou je každý, komu se motorek rozběhne a k tomu Vám přeji hodně trpělivosti. A co je důležité – přijďte 13.4. I když se nerozeběhne.
Na viděnou se těší
Jiří Toman

Leave a Reply

Your email address will not be published.