První kolo 17. ročníku

Milí přátelé
V tomto zahřívacím, nepovinném kole se sešly pouze dva motory, ale přesto bylo velice napilno:

Jaromír Matyáš z gymnázia Žamberk se svojí profesorkou fyziky přišli se svým dokončeným, ale nefunkčním motorem, ale asi po hodině úprav, kdy jsme zajistili těsnost vodítka, se motorek krásně rozběhl asi na 420 ot/min.
Doporučená zkouška těsnosti: Dejte vychladit váš motor do ledničky a poté vložte do kýblu s teplou vodou. Bublinky Vám ukáží.
A ještě jedno poučení z Jaromírova motoru – pryžové těsnění plechovky vydrželo asi tak 30 vteřin.
A ještě poučení pro mě a upozornění některým ze soutěžících. Jaromír dostal v sadě součástek grafitovou tyčku. Na její průměr se však nelze spolehnout. Ta jeho byla menší a netěsnila. Hliníkové jsou spolehlivější. (dají se koupit v modelářských potřebách)  Ověřte si těsnost vodítka.

Sedm studentů z SPŠS Olomouc s profesorem Kozákem přivezli mohutný motorek s velice – až příliš mohutou komorou a s několika nedostatky v mechanismech. A s 3D vytisknutým perpetuem mobile, které mělo napomáhat běhu motoru. Je to nádherný příklad toho, jak svádivé jsou myšlenky těchto konstrukcí. Motorek se samozřejmě nerozeběhl, ale podívejme se na něj:

To, co skrývá 3D plastový setrvačník, vypadá uvnitř v principu takto:

Zdá se, že kuličky v pravé části působí svým momentem ve směru otáčení motoru, že? Poznáte, v čem je toto perpetuum mobile 1. druhu naivní? Ve tření při pohybu to není – a že kuličky v motorku při otáčení rukou dělaly pořádný rámus.

Nicméně, velice oceňuji tento přínos do soutěže. Kdyby se tento motor ve druhěm kole, kdy se posuzuje technické vylepšení, rozběhl, určitě by získal nějakou cenu za snahu.
Parta z SPŠS Olomous má velikou energii k dokončení jak tohoto, tak druhého, plánovaného motoru a tak se na ně budeme v NTM velice těšit.

A ještě výzva: Loni vyhrál s převahou membránový motor.
Přijde do druhého kola ve středu 24. května v 10.00  nějaký další?

Těšíme se, Jirka Toman a Miloš Milner