ČTVRTÝ ROČNÍK SOUTĚŽE

Milí přátelé,
a to nyní zejména vy, kteří jste žáky jakékoli střední školy, vyhlašuji nový ročník soutěže “Vyrob si svůj Stirlingův motor”.
Pravidla zůstávají stejná (viz rubrika “Zadání”), termíny budou též přibližně stejné a uvedu je později. Jen s tím zadáním začínám o něco dříve, aby bylo na vše dost času.
Snad je dobré ještě zopakovat, pro koho je soutěž nejvhodnější: Jsou to žáci třetích ročníků technických průmyslových škol a učilišť. Ti už mají za sebou výuku ručního zpracování kovů – a letos už obrábí na strojích. V teorii probrali strojní součásti a chystají se na mechanismy. A v našem motorku jsou rovnou dva – zkrácený a nezkrácený klikový mechanismus. A k výrobě funkčního motorku Vám postačí umět trochu řezat, pilovat, vrtat, řezat závity a lepit.
Ale hlavně mít nadšení začít , trpělivost motorek dokončit a vůli a znalosti ho vylepšit a udělat na něm něco, co tu ještě nebylo.
V žádném případě však nebráním žákům mladším nebo gymnazistům, kteří se do toho dají.
V každém případě je nutné potvrdit, že každý, kdo dostane sadu součástek se zúčastní soutěže a nebo všechny součástky, třeba už částečně smontované vrátí.
Přihláška do soutěže:
V minulém ročníku proběhlo vše bez problémů – kdo se přihlásil tak přišel a zúčastníl se, kdo ne součástky vrátil. Nebudu tudíž komplikovat přihlášku formuláři ve dvojím provedení a podpisy ředitelů.
Do dopisu napište jen školu, jméno žáka, jméno učitele, který garantuje vaší účast v soutěži. Maximální počet sad součástek pro jednu školu je tři (pokud se nedohodneme jinak. Mimopražským žákům stavebnice pošleme, žáci pražských škol si pro ně dojedou.
Je dobré dohodnout se telefonicky (sady součástek průběžně připravujeme.
Adresa: Ing. Jiří Toman SPŠS Betlémská, Praha 1, 110 00
Telefon: 251 092 144
Změny v součástkách:
Pístní tyčky budou opět hliníkové – nebudou se na koncích třepit a bude je možno snadno zoznýtovat. Budou však choulostivější na ohyb. Kdo bude chtít, může si trubičku z uhlíkových vláken o průměru 4mm koupit v modeláři. (1m asi 60Kč)
Písty budou leto vyráběny přesně na průměr skleněného válce a tak se vyhneme nebezpečí netěsnosti (jak se to ve dvou případech stalo).
Vše ostatní zůstává stejné včetně pravidel. O sady součástek můžete začít žádat už nyní.
Na nové soutěžící se těší
Jiří Toman

Leave a Reply

Your email address will not be published.