Poděkování sponzorům soutěže

Milí přátelé
Vyrobené Stirlingovy motory již většinou odpočívaji a součástky na příští ročník soutěže “Vyrob si svůj Stirlingův motor jsou připravovány”. Je nyní načase poděkovat těm, bez nichž by soutěž nebyla možná:
Děkuji velice
1) Magistrátu Hlavního města Prahy – přispěl na materiál a další nutné výdaje. Připomeňme odměny za umístění ve všech třech kategoriích – byly to různé sady klíčů a baterky (čelovky) pro každého účastníka soutěže. Jenom odměny stály 5 000Kč.
2) Výrobci ložisek FAG, který v který v loňském prvním ročníku i letos ve druhém ročníku soutěže věnoval ložiska, na nichž soutěžící svoje motorky postavili. A jak jsem výrobci slíbil, jeden motorek s jeho logem si můžete spustit.
3) Výrobci ložisek ZKL – VRL Hostivař
Jak jste se dozvěděli ze závěrů letošního kola soutěže, nejúspěšnější byli kluci z SPŠ – dopravní v Masné ulici, kteří měli své motory uložené na dvou ložiskách. Takové řešení vede ke stabilnímu, tuhému a času odolávajícímu uložení hřídele. Je to však drahé řešení, na které by příspěvek magistrátu nestačil. Poprosil jsem tedy výrobce ložisek ZKL – VRL Hostivař o pomoc pro příští ročník soutěže. Ložiska máme přislíbena a tudíž v příštím ročníku budou v sadách připravených dílů ložiska dvě. Můžeme tak doufat, že se výkony našich motorů vyrobených z konzerv posunou k vyšším metám.
(Mimochodem, v ZKL Hostivař měli naši žáci vynikající exkurzi, kde viděli výrobu ložisek od odsekávání polotovarů z tyčí, až po kontrolu hotových ložisek).
A zde je logo výrobce – poznáte na koho motoru běhá?
4) V neposlední řadě děkuji všem učitelům, kteří byli studentům nápomocni ať radou, nebo zpřístupněním dílny, bez níž by někteří nemohli svůj motorek vyrobit.
Díky, a budete-li mít chuť, můžete se s novými studenty pustit do díla v říjnu, na začátku třetího ročníku soutěže “Vyrob si svůj Stirlingův motor”.
Jiří Toman

Leave a Reply

Your email address will not be published.