Druhé kolo za dveřmi

Milí přátelé Stirlingových motorů
V pondělí 21. dubna v 10. 00 se opět sejdeme v laboratoři KOM u nás v Betlémské. Program soutěže bude obdobný prvnímu kolu. Laboratoř bude otevřena od 9.45 a vy můžete zaujmou své místo a připravit si svůj stroj.
– V 10.00 bude formální přivítání a následujících 20 minut můžete zahřívat motorky a opravovat drobnosti. K dispozici bude soutěžní kahan a jeden cestovní vařič. Pokud máte svůj vařič, můžete si ho přinést.
– V 10.20 začne první kolo – podle pořadových čísel. Opět každý postaví svůj stroj na soutěžní plynový kahan (1 l plynu za 40 sekund). Prvních 45s se motor zahřívá, následujících 45s se měří otáčky. Platí ty nejvyšší.
– Ihned po posledním startujícím následuje druhé kolo se stejnými pravidly. Pro umístění se berou vyšší otáčky.
– Po druhém kole bude pro soutěžící delší pauza než v prvním kole. Jednu hodinu budeme potřebovat, abychom posoudili provedení a technické vylepšení a vybrali ty, které odměníme. V této pauze si můžete prohlédnou repliku původního Stirlingova motoru, či koupit si svačinu.
– Závěrečné vyhodnocení vašich strojů, vyhlášení výsledků a předání odměn.
– Po skončení můžeme podiskutovat a pozastavit se nad problémy, které jste řešili.
__________________________
Novinka v této soutěži: Při soutěžním startu budeme měřit teplotu horní (studené) strany komory – většinou chladících žeber. Čím je teplota nižší, tím je větší práce oběhu motoru – a tím lépa jste vyřešili chlazení. Měření bude prováděno nově koupeným (pro tento účel) digitálním bezkontaktním teploměrem.
Rada: Pár z vás si stěžovalo na ložiska – trochu drhnou. Je to nečistotami. Odstraníme je dobře injekční stříkačkou se zahnutou jehlou – do ložiska stříkáme naftu (případně benzín) a setrvačníkem otáčíme. Nezapomeneme namazat řídkým olejem.
Na závěr přání hodně trpělivosti s odstraňováním posledních mušek – jako např. nevyváženosti.
Učitelé žáků a jiní zaujatí hosté jsou vítáni.
Jiří Toman

Leave a Reply

Your email address will not be published.