ZÁVĚR 7. ročníku

Milí přátelé
Dovolte, abych zde uvedl shrnutí letošní soutěže a z ní vyplývající důsledky pro příští ročník.
Shlédli jsme přehlídku 22 motorů různé kvality.
a) Ty špičkové – (vincenci, Bažant, Vlček), které měly kromě vyráběných dílů minimální vůle a byly dobře seřízené.
b) Ty pěkné – které měly některé prvky vyrobené, něco přehnané, ale v důsledku docela pomalé.
c) Většinou základní verze s přilepeným chladičem, ale často s vůlemi kolem pístu, vodítka a v kloubech.
. . Ty potom bojovaly o rozběh. (Avšak SLÁVA každému z nich, protože do soutěže bylo přihlášeno asi o třetinu motorů více, které vůbec nedorazily.
Těm špičkovým se pokusím opět sehnat za rok pěkné odměny od sponzorů, Těm pěkným – všem! se pokusím sehnat lepší odměnu a pro tu třetí skupinu a pro studenty, kteří poprvé si lámou hlavu jak začít se stavbou jsem sepsal postup výroby základní verze soutěžního Stirlingova motoru. Učinil jsem tak na přání autorů nových internetových stránek pro kutily – ten má adresu podle známé ušlechtilé cementační oceli 14 220 – www.14220.cz Článek najdete v sekci PROJEKTY
Pro všechny, kdo si chtějí pohrát se seřízením připomínám možnost vyrobit si nstavitelné poloměry klik a radu Ing. Novotného z ČVUT – nastavení pracovního pístu před začátkem zahřívání – asi v polovině zdvihu, protože jinak se režim pulzujícího tlakuj posouvá směrem do přetlaku, nebo podtlaku.
Rada pro všechny: Je trochu potíž na soutěži pro ty, kteří zkoušeli svůj motor pouze na plynovém vařiči – i ten nejmenší nastavený na minimum má moc silný plamen. Jak víte, první kolo v Betlémské probíhá už 7 let na stále stejném kahanu s příkonem 1 litr plynu za 40 vteřin. Hořák však nemá ideálně nastavené množství vzduchu. V NTM není zemní plyn vůbec a tak je přepočítané množství plynu ještě upraveno přesně tak, aby běžným školním kahanem s tryskou 0,4mm protékal plyn z dvoukilové propanbutanové lahve pod tlakem 40mm vodního sloupce. (při tříhodinové soutěži se tlak v U-trubici nezměnil ani o fous). Máte-li ve školní laboratoři plynoměr, není problém si soutěžn í podmínky nastavit.
A ještě poznámka: Jestli vyjde grant, tak se příští rok zúčastní soutěže studenti z Islandu.
Přeji Vám všem krásné prázdniny – a kdyby náhodou nevyšly, kdyby se zatáhlo, ochladilo a všude tekla voda, tak víte co je dobré – šáhnout do krabice pro svůj Stirling, trochu se zamyslit a pustit se do rekonstrukce.
Mějte se hezky
Jiří Toman

Leave a Reply

Your email address will not be published.