První kolo třetího ročníku

Milí přátelé
První část naší soutěže je za námi.
Je to menší, nebo větší část? – Menší je tím, že ne vše bylo důsledně dotaženo do konce, někteří motorek nedodělali a přišli a jiní ho nedodělali a styděli se přijít. V prvním kole se také nehodnotí design a vynálezy, pouze otáčky motoru.
První kolo je však větší částí tím, že přece jen většina práce je hotova, všichni, kterým motor běží,
jsme zažili hodiny finišování, občas se něco zkazilo – ale to patří k věci, včetně napětí – poběží? a poběží dost rychle?
Prvního kola se se zúčastnili kluci z Betlémské, z Hradce Králového, ze Ždáru nad Sázavou a
z Proseka. Silní soupeři z Masné (sedm strojů) si udělali první kolo jako školní a přijdou až do druhého kola. Možná chystají překvapivé vynálezy. Soutěžící z Letova nedorazil, snad 30. dubna.
A tady už jsme všichni – po skončení soutěže, většina motorů sbalena:
A jak soutěž probíhala?
Po deváté ráno byla půlhodinka na rozehřátí – kromě startovního plamene (1 litr plynu za 40 s)
běžely ještě dva hořáky. Pravidlo startu bylo poněkud upraveno ve prospěch soutěžících – celkový čas na stojanu 3 minuty. Otáčkoměr je spuštěn 1,5 minuty, soutěžící si sám řekne, kdy ho spustit – nejpozději za 90 sekund po postavení na plamen.
Při vlastích startech došlo k překvapením milým i nemilým. Někomu se motorky doma (a dokonce i před soutěží) točily a na startu se nehly, u někoho to bylo naopak.
Technickým překvapením byl vítěz prvního kola byl David Kolář z SPŠ Ždár nad Sázavou se svým strojem vyrobeným z oběžného kola radiálního ventilátoru z duralu, s válcem vyrobeným z litiny a pístem z oceli. Relativně veliký, ale lehký setrvačník a větší ložiska, než ta dodaná, pěkná tuhá konstrukce.
A překvapivě – téměř žádné mazání pracovního válce. (jen šedá, samomazná litina + ocel)
Velice rychlý rozběh a stabilní vysoké otáčky
max. 482 ot/min.
A tady v běhu na You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=n9CkjdXCfX4
Druhé místo obsadil – Petr Šenfeld z Betlémské 386 ot/min
Na třetím místě se umístil – Matyáš Knor z Betlémské 305 ot/min
— oba s jednoduchou konstrukcí bez zvláštních úprav (zatím)
Všem s běžícími motory blahopřeji, těm v předu obzvlášť.
Za poznámku a fotografii stojí motor Jakuba Tlustého z Hradce, který se inspiroval Rossovým vahadlem a postavil mohutný, pomalu, ale stabilně běžící stroj, prostě stabilák.

Rossův mechanismus obecně má dobré vlastnosti pokud jde o setrvačné síly. Jeho druhou modifikaci se středením vahadla pomocí ložiska jsem připravil pro inspiraci já –
– její první rozběh po dokončení, ještě s nezajištěnými čepy můžete vidět zde:
Mechanismy je potřeba prozkoušet, možná i upravit pro rozdílné zdvihy a propracovat tak další variantu řešení motorů.
Problémy prvního kola
NETĚSNOST – U několika soutěžících se sečetla kladná tolerance skleněného válce se zápornou tolerancí pístu a výsledek byl, že olej skapával do komory a motor netěsnil. Velice se omlouvám, příště do sad součástek dám dvojici – píst + válec. Náprava: přijďe si vyměnit píst nebo válec, nebo si jedno z nich vyrobte.
TŘEPENÍ PÍSTNICE – Někomu se konec pístnice roztřepil a ta pak nešla použít. Ano, i opěvovaná uhlíková vlákna mají své nevýhody. Po skončení druhého kola vyzvu v diskuzi soutěžící k vyjádření. přinejhorším se opět vrátíme k duralu. (od něj jsme odstoupili kvůli snadným deformacím)
V každém případě se na důkladné popovídání a výměnu zkušeností po druhém kole velice těším.
A bude to velice aktuální, protože hodnotit se budou nejenom otáčky motoru, ale i jeho design a technické vylepšení – zkrátka co tu ještě nebylo.
Na 30: dubna se těší
JT

14 thoughts on “První kolo třetího ročníku

  1. To the jirkatoman.cz admin, Your posts are always well written.

Leave a Reply

Your email address will not be published.