FINÁLE 14. ročníku – Stirlingův motor a 1. ročník nové soutěže – Vytiskni si svůj 3D pneumotor

Jako videokonference s korespondenční účastí doutěžících.

Milí přátelé, když začala koronakrize, letošní ročník jsme chtěli zcela vynechat. V NTM jsou na předpisy obzvláště přísní. Naštěstí technika nás zachránila

Jak víte, prvního kola se v září zúčastnil jediný student s otáčkami asi 300 za min a druhé kolo bylo opět odloženo ze října (prezenčně) na on-line v listopadu. Jaké to tedy bylo?

FINÁLE  2020

V NTM se v den soutěže 2.12.  sešlo devět motorů a jeden pneumotor. Několik jich opravdu přišlo poštou pečlivě zabalených včetně instrukcí, pro některé jsme si došli, ale Pavel Skála a kluci z Jedovnice své poklady přinesli a po soutěži odnesli osobně.

Motory jsme si samozřejmě vyzkoušeli předem a zvážili i jejich technické vylepšení a design. To je asi jediná výhoda takovéto korespondenční soutěže.

Důležitá poznámka: Motory jsme si předem zkoušeli na jiném, silnějším hořáku. A točily se všechny, i ty poslední dva. Startovní hořák má zafixované nastavení a nyní už čeká na příští rok.

Předem jsme se dohodli, že první rozběh se bude odehrávat bez použití Helia a tak motory nejlépe porovnáme. Ve druhém rozběhu potom použijeme Hélium tam, kde nám to konstrukce snadno dovolí. Provést to vše ve dvou a v tlaku přímého přenosu není jednoduché.

Výsledky 14. ročníku soutěže Vyrob si svůj Stirlingův motor:

OTÁČKY:

  1. Pavel Skála  – Masarykova střední škola chemická  781 ot/min
  2. Václav Maštěra – gymnázium Tábor  648 ot/min
  3. Jakub Krátký a spol – SPŠS Jedovnice – 618 ot/min

Popis vítězného stroje:

Motor byl naprosto těsný s přesným setrvačníkem a důkladnou izolací základní desky. Přeháněcí píst je vyroben z balzy, odlehčovaný. Ohrádka na základové desce není na kapalinu – netěsní, chlazení je provedeno pecičkami suchého ledu, který Pavel před soutěží přinesl.   Motor běžel bez Hélia!

Pavel na motoru od prvního kola udělal velký kus práce.  Je v 1. ročníku a motor pro první kolo dělal ještě jako deváťák!

Technické vylepšení

             1) Jakub Krátký a team Jedovnice

             2) Jan Martínek Jaroměř – zejména za vlastnoručně vyrobené měřidlo otáček – Arduino

             3) Pavel Skála Praha – zejména za své jednoduché a účinné chlazení.

Popis vítězného stroje:

Motor je výsledkem celoroční práce týmu kluků 4. ročníku SPŠS Jedovnice a navazuje na jejich loňskou konstrukci. Vidíme svařovanou základnu s komínkem, který odvádí horké spaliny stranou. Na ní je měděná deska – mezikruží, skleněný válec (nevede teplo!) a horní měděná deska. Obě Cu desky jsou přitaženy kevlarovým lankem, šrouby umožňují jejich napínání. Na horní Cu desce – studené straně je je 3D vytištěný průtokový chladič. Jako příslušenství motoru je vysoká nádoba s hadičkou. Ledem zchlazená voda je vedena rychlospojkou do chladiče, kde protéká labyrintem (vyšší součinitel přestupu tepla) a vytéká hadičkou do nádržky pod stolem. Černý šroub – imbus ovládá kulový ventilek – tím je možné nastavit atmosférický tlak v závislosti na poloze pracovního pístu. Poprvé použito !!

Motor má bytelný stojan, mosazný válec s velmi odlehčeným pístem.

Ojnice jsou sice odlehčené, ale relativně těžké, skrývají však v klikách miniaturní, kuličková ložiska. Setrvačník je produkt 3D tisku. Má na sobě i protizávaží – výběžek zároveň sloužící pro měření otáček optickou závorou.

Přehaněč je balzový s hliníkovým stíněním.

Jedovnický motorek je jeden z nejpropracovanějších, které jsme v soutěži měli

Design – hodnotil,jako vždy odborník z NTM

            1) Jakub Krátký a team Jedovnice č.1

            2) Dominik Pastorek Praha č.7

            3) Matěj Tvrz  Sokolov č.6

Přehled motorů po soutěži:


Na závěr: Soutěže se zúčastnila jedna polovina až třetina běžného počtu motorů, přesto však měla soutěž dobrou úroveň a přinesla opět novinky k následování.

Díky Vám, milí účastníci.

                                        x x x x x x x x x x x x x x
Nová soutěž

Vytiskni si svůj 3D pneumotor poháněný vysavačem

Po loňském představení dvou motorů – kdy se ještě neměřilo, proběhl první ročník soutěže, při níž se měří výkon po dobu dvou minut. Motor je poháněn školním ventilátorem s výkonem běžného vysavače a na jeho povinně válcovém setrvačníku se snímá třecí síla a zároveň jeho otáčky. Do programu pro nás vytvořeném firmou Vernier se zadá průměr setrvačníku a na počítači sledujeme měnící se výkon – podle toho, jak soutěžící  přitlačuje rameno této špalíkové brzdy k setrvačníku – letos jsem jej zastupoval já.

Motor navrhl, vytiskl a sestrojil  Matyáš Koblas z druhého ročníku SPŠ a SOU Uničov

Jedná se o jeho asi o 5 model. Použil povolené díly  – 3D

tisk + šroubky + ložiska Motor je dvoučinný, s rozváděcím šoupátkem.

Naměřený max. výkon  – 8,5 W

Matyáš nám poslal motor i s návodem na mazání

 

Zde je video chodu motoru:

https://drive.google.com/file/d/1Old4pg9XLn13l4YbauukRobWFn4HM-vX/view?usp=drivesdk

Závěrem:

Budiž Matyášův motor příkladem hodným k následování pro školy, kde je přebytek 3D tiskáren a chybí jejich opravdu tvořivé využití.

A jen pro úplnost: Motor nemusí být pístový, ale třeba lopatkový, jako turbína.

Podmínkou je válcový setrvačník, pohon vysavačem (přetlakem, nebo podtlakem).

Těšíme se na příští, patnáctý ročník soutěže Stirlingů a druhý ročník soutěže pneumotorů a doufáme ve Vaši prezenční účast.

Jiří Toman a Miloš Milner