Nová soutěž: VYROB SI SVŮJ PARNÍ MOTOR – MAKE YOUR STEAM ENGINE YOURSELF

Milí přátelé
Jak už bylo předesláno a předoznámeno, rodí se další soutěž pro ty, kteří si svýma rukama a hlavou chtějí vyrobit svůj stroj, svůj motorek, svého živého tvora, kterého mohou seřizovat a upravovat a navíc se s ním pochlubit na nové soutěži.
A new competition for those who want to make their own engine, their “living creature” that can be adjust and modified.
The source of energy is an average pressure pot on an average electric cooker of about 1 500W
And it will be outcoming power that will be messured by a special brake based on Vernier gauges.
The competition is opened for all people from abroad and will be held in the Prague Technical Museum
on the 15th of June at 3pm
You can ENROLL THE COMPETITION on my email address jiritom@seznam.cz where you can ask for other info.
Zdrojem energie je tentokrát běžný papiňák postavený na obyčejném elektrickém vařiči s příkonem asi 1,5kW. Měřit se bude výkon parnîho motorku za jeho ustáleného chodu.
SOUTĚŽ BUDE OFICIÁLNĚ POŘÁDAT NÁRODNÍ TECHNICKÉ MUZEUM
Informace o soutěži budou na stránkách NTM a také zde na stránkách naší stirlingovské soutěže – v rubrice Parní motor. Jako zdroj informací a inspirací pro výrobu budou sloužit též další stránky nadšenců, kteří si malé parní motory už léta vyrábějí. Například pan Stanislav Šolc z Prahy
www.parnistroj.blogspot.cz
ZADÁNÍ SOUTĚŽE
Vyrobte libovolným způsobem parní motorek napájený parou z běžného tlakového hrnce s elektrickým příkonem vařiče asi 1500W. Motor musí mít hladký, válcový setrvačník, na směru otáčení NEZÁLEŽÍ. Přívod páry musí mít vnější průměr trubičky mezi 7 a 12mm.
THE TASK OF THE COMPETITION
Make a steam engine by any way you like! Everybody has the same power income. The power outcome is meassured on a fly wheel which must be round and smooth. The diameter of incomming pipe must be from 7 to 12mm.
The spinning direction is free.
The engine will be judged by
1) Power (meassured for 3 minutes)
2) Technical refinement and clever ideas
Soutěžit se bude ve dvou disciplínách :
1) VÝKON – měřený v ustáleném stavu špalíkovou brzdičkou po dobu 3 minuty – snímáno měřidly VERNIER
2) Technické provedení, inovace a chytré nápady.
Soutěž bude probíhat ve dvou kategoriích:
1) Studenti středních škol
2) Ostatní (Vysokoškoláci, všichni kutilové, tátové se syny, dědové s vnuky, kdokoliv).
(Prvních deset přihlášených středoškoláků a deset “Ostatních” obdrží zdarma rotační šoupátko a dvě ložiska SKF- 6000. Podmínkou je účast v soutěži.
Soutěž se bude konat květnu 2015 v hale NTM mezi parními lokomotivami. (bude upřesněno).
Přihlášky prosím, zašlete do půlky dubna na moji adresu jiritom@seznam.cz
Kvůli výběru termínu a pořizování odměn prosím, pošlete mi i předběžné oznámení co nejdříve.
Je samozřejmé, že když nastanou problémy, můžete svou přihlášku stáhnout.
A naopak, velice nás potěší a napomůže plánování, když dáte mailim vědět: náš motorek už běhá 🙂
Děkuji
JT
PODPORA STŘEDOŠKOLÁKŮ:
Tuto kategorii soutěžících podpoříme tak, že prvních deset přihlášených do soutěže dostane ode mne rotační šoupátko, dvě ložiska a kousek silikonové membrány zdarma 😉
(přihlášení je tak závazné, nebo se musí díly vrátit)
JT
Podívejme se pro začátek na jeden parní motorek – co možná nejjednoduší, vyrobený pro účel naší soutěže – membránový jednočinný “jednoválec”:
A jeho měřený chod:
Ješté jedno uváděcí video natočené přímo na místě budoucí soutěže – mezi parními lokomotivami v NTM bude uvedeno zde během dvou týdnů.
Milí přátelé
Prezentace naší nové parní soutěže 28. října v Technickém muzeu ukázala velký zájem ze strany dědečků s vnoučaty, tatínků se syny i Vás, kutilů všeho druhu, Tak jak jsem slíbil, zveřejňuji zde fotoplánek na výrobu toho nejjednoduššího parního motorku. Fotografie k textu jsou umístěny v galerii, aby ze stránek nevytlačily Stirlingovy motory.
Nejprve, co budete potřebovat:
1) Pro membránový válec
Plechovku od rajského protlaku D = 75mm, silikonovou membránu 1mm x 10 X 10cm (nebo dvojitou o tl. 0,5mm) – prodejna Guma, Ječná 24, Praha 2, asi 20Kč, SK pásku D = 80mm, 15Kč, železářství, kousek hadice – např. k autogenu D = 14mm – Ferona, pár tužších kroužků, matiček M4 s podložkami, měděné kolínko 10mm – Ferona a kousek dřeva na stojánek.
2) Pro klikový mechanismus se šoupátkem
Setrvačník – vysoustružit, nebo využít vhodný kotouč (u obou zveřejněných motorků jsem použil staré válečkové kalibry D = 92 a 95mm, k nimž jsem vysoustružil náboj z duralu D = 30mm, dále kruhová tyč D = 10mm h9 – hlazenka nebo nerez – Ferona, mosazná trubička D/d = 11/10 – koupit v Modeláři, 1m = 130 Kč, kousek duralu pro objímku D = 30mm – Ferona, mosazný šroubek s maticí M5, hadice na propojení – pro autogen, nebo ze staré pračky, 2 kousky dřeva pro stojánky, 2 šrouby M5.
3) Dále základovou desku – plech + x 150 x 350mm (plech lépe silnější, nebo dřevo). Ojnice – hliníková trubička 6 x 250mm – Modelář – 1m asi 60Kč, háček se závitem M3, mosazný šroubek M4.
Postup je zřejmý z fotografií, pro slovní komentář klikněte na písmenko i v pravém dolním rohu.
Podle pravidel soutěže samozřejmě můžete cokoliv udělat jinak, podle Vašich možností a přestav.(Valivá ložiska určitě motoru výkon přidají) Zdroj páry pro soutěž bude běžný papiňák na vařiči s příkonem 1460W.
Na videu vidíte, že není potřeba ani úprava papiňáku s kohoutem a tlakoměrem. Stačí místo závaží připevnit hadici SK páskou (autogen), rotační šoupátko pootočit do polohy zavřeno a při zvýšeném tlaku VČAS roztočit rukou. (jednoválec se sám nerozeběhne).
Nastaveni: Setrvačník je na hřídeli stavitelný dvěma šrouby po 120 stupních. při neprohnuté membráně nastavte předběžně. kliku do nejvyššího bodu, přívod páry je zcela otevřen, utáhněte a vyzkoušejte. Blíže popis na fotografii. Zkusmo je potřeba nastavit nejvhodnější předstih vstupu páry ze šoupátka k membráně.
Důležité: Pro dobrý chod motoru je též volný chod rotačního šoupátka. pokud šoupátko drhne, je potřeba ho zabrousit jemným smirkem, nebo jemnou brusnou pastou.
Ale pozor na větší vůli – utíká pára , snižuje se tlak.
V každém případě přeji všem kutilům, studentům, dědům a tátům se svými potomky, šťastnou inspiraci, trpělivost a hodně radosti z výsledků práce.
Pro dědy a táty je vůbec nejcennější kontakt se svými ratolestmi.
Pryč s počítačovými hrami, parní motorek je výzva!
Zcela přesné zadání zde bude co nevidět. Soutěž bude určitě v květnu.
Pro přípravu vlastní soutěže bych rád znal přibližný počet lidí, kteří se stavbou motorku začínají. Prosím tedy o nezávazný kontakt na mou adresu jiritom@seznam.cz
případně potku rozestavěného motoru pro zveřejnění…
A ještě slíbené video nejjednoduššího PM
Děkuji, Jiří Toman
A ještě vykres rotačního šoupátka. Díly jsou pájené cínem, hloubka díry v šoupátku je 55mm, průměr 6,5mm.
Mosazné trubičky průměr 11 x 0,5 – modelář

12 thoughts on “Nová soutěž: VYROB SI SVŮJ PARNÍ MOTOR – MAKE YOUR STEAM ENGINE YOURSELF

Leave a Reply

Your email address will not be published.