Zahájení 6. ročníku

Zahájení 6. ročníku soutěže
Vyrob si svůj Stirlingův motor

A opravdu, kdo chce, ten si jej vyrobí, udělá radost sobě – že to dokáže, svým blízkým, kteří to ocení a jednou ho předvede i svým dětem, které ho budou mít za genia : Svýma rukama vyrobil motor, který pracuje!!
ANO, to vše můžete mít, a jestliže do svého motoru vložíte o něco více vtipu a pečlivosti, můžete ještě vyhrát některou ze zajímavých cen.
Soutěž je určena pro všechny středoškoláky z České republiky (i když zahraniční, třeba slovenští studenti se neodmítají). Nejvhodnější však je pro strojní průmyslováky ve třetím ročníku, i když není důvod, proč by soutěž nemohl vyhrát třeba gymnazista ve druháku.

Jaký je tedy postup pro zájemce o soutěž:
Zaujala-li vás soutěž na těchto stránkách, nebo jste se už zúčastnili a chcete do toho jít opět, napište mi na mou adresu jiritom@seznam.cz, uveďte jméno, školu a jméno jednoho svého učitele – garanta a jeho e-mail, na jehož školní adresu zašlu součástky. Pokud je vás ze školy více, (maximálně 3) napište najednou, abych nebalil 3 balíčky. Jeden motor může stavět dva i více lidí. Přihlásit do soutěže svého žáka (y) může i učitel. Sada dílů je zdarma!
Podmínkou však je účast na soutěži – jinak se díly musí vrátit.

Pozor, změna!! Počet mimopražských studentů narůstá a naše škola platí příliš za poštovné. Proto budou balíčky placeny příjemcem – tedy vaší školou. Poštovné za 3 sady bylo asi 60 Kč.
Pražští studenti si pro sady přijdou osobně (se jménem garanta).

Podrobnější pravidla naleznete v “Zadání soutěže”.
Důležité a opomíjené je však toto: Všechny součástky mohou být nahrazeny vlastními výrobky, rozměr komory však musí být zachován (průměr100 x 65mm)
– tj rozměr plechovky od konzervy.

Termíny soutěže:
1. kolo – středa 4.4.2012 10.00 SPŠS Betlémská, Praha 1 (nepovinné, ale vřele doporučené)
2. kolo – středa 2.5.2012 10.00 Národní technické muzeum, Praha
(pravděpodobně – dosud nepotvrzeno ředitelem NTM)

Již potvrzeno !
Disciplíny zůstávají stejné – 1. Otáčky, 2. Technické vylepšení, 3. Design, 3. Pohon – nepovinný

Tak, přátelé, teď už jen správná úvaha, správné rozhodnutí (jdu do toho!!), napsat nebo přijít a začít. A neváhejte listovat těmito stránkami a kopírovat dobré věci a něco si vymyslet a realizovat.
Neboť stále platí: Tvořím, tedy jsem.
A já Vám přeji, abyste opravdu byli.

Jiří Toman

PS: S naší Betlémskou to vypadá nadějně, až bude vše jisté, dám vědět.

Nesmyslná optimalizace odborných škol je odvolána ! Teď se musíme snažit získat žáky !!
A ještě něco pro inspiraci: Stirlingův motor typu BETA v naší soutěži ještě nikdo nepostavil. Není to výzva? viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Stirling%C5%AFv_motor

Leave a Reply

Your email address will not be published.